Vietnes sadaļas

     

Aktualitātes-2020

Dabas muzeja 2020. gada sēņu izstāde
 

Latvijas Dabas muzeja 2020. gada sēņu izstāde norisinājās parastajā laikā - ap septembra vidu (9.-13. sept.). Atšķirībā no ne viena vien iepriekšējā gada, kad akūtais sēņu deficīts pat bija licis visā nopietnībā apsvērt izstādes atcelšanu, šoreiz laikapstākļi bija sēņu augšanai labvēlīgi, tā ka nebija grūti savākt plašu eksponātu klāstu. (Kā parasti, šajā darbā būtiski piedalījās arī senes.lv, un šoreiz atļausimies uzkrītošāk atainot savu ieguldījumu.) Toties šogad bija cita problēma: kā panākt izstādes drošu norisi Covid-19 pandēmijas apstākļos. Tādēļ ekspozīcijas izkārtojums bija jātaisa savādāks.


Lai apmeklētāji neelpotu pāri galdiem viens otram virsū un vispār būtu distancētāki, ekspozīcija šoreiz bija izkārtota pārsvarā gar zāles sienām. Zāles vidusdaļā atradās vien pāris nelieli, toties vizuāli skaisti stendi, par kuriem varēja droši prognozēt, ka tur apmeklētāji īpaši nedrūzmēsies.
 

Tā kā ne viens vien apmeklētājs atzīst sēņu izstādi par patiesi izdevušos tikai tad, ja tajā ir cienīgi pārstāvētas baravikas un citas cēlās bekas, dekoratīvs stends ar šādām sēnēm sagaidīja apmeklētājus uzreiz pie ieejas zālē. Taču, protams, tās bija arī dziļāk zālē - jau ar sugu etiķetēm.
 

Arī koraļļveidīgajām sēnēm (kuru vidū ir ne tikai korallenes šī vārda stingrā nozīmē!) vieta šoreiz bija atvēlēta uz apaļa galdiņa zāles vidusdaļā. Stenda pašā centrā slējās trīs kopā saaugušas stāvās korallenes - reti sastopamas sēnes, kuras izstādei bija sarūpējis senes.lv personāls.
 

Aizsargājamo sēņu sugu galds, kurš, kā parasti, atradās zāles vienā galā, gan nebija īpaši bagātīgs: vienkārši dabā šo sugu tobrīd bija pamaz. Priekšplānā greznojās divas krāšņas sugas, kuras izstādei bija piegādājis senes.lv personāls, - zarainā dižadatene un zeltainā korallene. Arī vairāki citi retumi bija mūsu sagādāti, piemēram, vēdekļa sārtaine (trauciņā kreisajā augšējā stūrī), kastaņu smilšbeka (redzama daļēji).
 
Šeit dažas no tām sēnēm, kuras bijām piegādājuši Dabas muzeja 2020. gada sēņu izstādei, redzamas vēl dabā. Pilna lieluma attēlus sk. šeit.
 

Aktualitātes-2020

 

Vietnes sadaļas